Bacterii Implicate in Patologia Abcesului Dento-Alveolar

Abcesul dento-alveolar (abces apical, periapical sau dentoalveolar) – reprezinta o acumulare de puroi (celule inflamatorii) la nivelul apexului unui dinte (cel mai frecvent secundar unei carii sau dupa traumatiseme dentare).

Sunt manifestari frecvente ale infectiilor orale acute si trebuie considerate urgente stomatologice. Aspectele clinice variaza functie de severitatea inflamatiei si pozitia dintelui afectat, dar durerea si tumefactia regiunii periapicale sunt semne constante. Uneori, febra poate fi prezenta.

Cauze

Bacteriile izolate din abcesele dento-alveolare fac parte, in marea lor majoritate, din microbiota indigena a cavitatii orale. Ele provin fie din pulpa dentara necrozata, prin foramenul apical, fie din pungi parodontale profunde, prin obturare sau traumatizare accidentala. Studii recente au aratat ca formele severe ale abceselor periapicale sunt determinate mai frecvent de Porphyromonas endodontalis si Porphyromonas gingivalis, in timp ce din formele benigne au fost izolate preponderent Prevotella oralis si Prevotella intermedia.

Complicatii

Abcesele periapicale pot fistuliza spontan fie la mucoasa orala, fie la tegumentele fetei. In alte situatii, microorganismele pot migra din abces de-a lungul planurilor musculare si fasciale, producand infectii severe ale tesuturilor moi orale si periorale (e.g., angina Ludwig). Bacteriile pot migra in profunzime, spre osul maxilar, determinand osteite. Prin lezarea vaselor de sange din focar este posibila diseminarea hematogena a microbilor, cu producerea de bacteriemii si septicemii.

Diagnostic

Aspectul clinic al leziunii este mai mult decat sugestiv pentru diagnostic. Precizarea etiologiei unui abces dento-alveolar este posibila. Prelevarea puroiului este facuta prin aspiratie cu ac si seringa sterile, dupa antiseptizarea regiunii cu alcool etilic sau alcool izopropilic 50%. Deoarece principalele bacterii implicate sunt anaerobe, este recomandat sistemul “seringa anaeroba”. Alternativ, produsul poate fi descarcat imediat dupa prelevare intr-un mediu de transport reducator.

In laborator, prelevatul este omogenizat si insamantat pe trei tipuri de medii agarizate:

  • medii imbogatite pentru incubare aeroba,
  • medii imbogatite pentru bacterii anaerobe si
  • medii selective pentru bacilii gram-negativi anaerobi.

Placile incubate aerob sunt citite dupa 2-3 zile, dar cele incubate anaerob sunt urmarite zilnic, timp de 7 zile. Din coloniile izolate sunt practicate teste biochimice de identificare si antibiograma.

Desi accesibil, diagnosticul microbiologic al infectiilor periapicale nu este efectuat curent deoarece:

  • mediile de cultura si sistemele de identificare a anaerobilor sunt scumpe, conducand la o relatie cost-beneficiu negativa;
  • principalii agenti etiologici – Prevotella si Porphyromonas, cultiva lent, astfel ca rezultatele sunt obtinute dupa 2-3 saptamani, cand nu mai pot fi utile pacientului investigat.

Din aceste motive, astfel de teste sunt facute periodic, in cadrul studiilor de supraveghere epidemiologica a rezistentei la antibiotice a bacteriilor implicate in infectii periapicale.

Tratament

In cazul abceselor dentare bine individualizate, neinsotite de manifestari generale, drenajul chirurgical este suficient. In infectiile mai severe, insa, terapia antimicrobiana este indispensabila ca adjuvant al tratamentului stomatologic. Antibioticele de electie sunt penicilina sau amoxicilina, in asociatie cu metronidazolul. In caz de esec terapeutic, trebuie suspectata implicarea bacteriilor producatoare de beta–lactamaze si este recomandata utilizarea asociatiei amoxicilina – acid clavulanic. La pacientii alergici la peniciline sunt recomandate: eritromicina, rovamicina, clindamicina sau tetracicline.

Leave a Reply

Your email address will not be published.