Ce este o coroana dentara?

Coroana dentara este o lucrare protetica din diverse materiale (metalica, portelan) care acopera partea vizibila a dintelui si care are rolul de a proteja structurile dentare de sub ea si de a prelua functiile dintelui (fizionomica, masticatorie, fonetica).

Ce este o punte dentara?

Puntea dentara este o lucrare protetica formată din mai multe coroane si care preia funcțiile mai multor dinti vecini.

Din ce materiale se pot realiza coroanele si puntile dentare?

In funcție de nevoile si dorințele pacientului lucrarile dentare fixe se pot realiza din acrilat, ceramica, zirconiu sau aur.

Ce este zirconiul?

Zirconiul (oxidul de zirconiu) este un material folosit din ce in ce mai mult in practica stomatologica deoarece prezinta avantaje fata de materialele clasice. Avantajele sunt: aspectul estetic superior coroanelor ceramice pe suport metalic, lipsa reacțiilor alergice si acomodarea mult mai usoara cu acest material. Dezavantajul ar fi costul mai ridicat fata de coroanele clasice.

Ce este o proteza dentara mobila?

Proteza dentara mobila este o lucrare protetica ce inlocuieste si preia functiile mai multor dinti lipsa. In general se apeleaza la ea cand nu mai pot fi realizate lucrari dentare fixe. Proteza dentara necesita o perioada de acomodare din partea pacientului.

Ce este albirea dintilor?

Albirea dintilor ste o manopera stomatologica prin care dintii se pot deschide la culoare cu cateva nuante.

Cat dureaza albirea dintilor?

Manopera dureaza maxim 1h. Rezultatul obtinut se poate mentine in timp pana la 3 ani, dar acest interval poate scadea daca pacientul fumeaza sau consuma alimente sau bauturi care coloreaza dintii in timp.

Cand se face tratamentul de canal?

Numit si tratament endodontic, tratamentul de canal se face atunci cand pulpa dintelui (nerv, vase de sange) s-a inflamat/infectat sau exista pericolul sa se inflameze/infecteze. In aceste cazuri daca dintele este lasat netratat mult timp se poate ajunge ulterior la extractie.

Tratamentul de canal doare?

Tratamentul de canal nu ar trebui sa doara si se face in general sub anestezie. Dupa tratament poate exista un disconfort local mai ales daca infectia depasise apexul dintelui.

Ce este caria dentara?

Caria dentara este cea mai frecventa afectiune a dintelui, ea apare in principal datorita actiunii bacteriilor si a substantelor acide pe care acestea le produc. In timp caria se mareste afectand diferitele structuri ale dintelui si inainteaza spre pulpa dentara determinand dureri.

Ce este o fateta dentara?

Fatetele sunt suprafete subtiri din portelan. Acestea sint realizate cu mare precizie pentru a se potrivi suprafetei vizibile a dintilor, la fel cum o unghie falsa se potriveste pe unghia naturala.

Imi pot vizita medicul stomatolog in timpul sarcinii?

Daca este o interventie de rutina este indicat sa vi se acorde asistenta stomatologica in trimestrul al doilea de sarcina. Pentru procedurile majore, cum ar fi reconstructia sau chirurgia stomatologica, se recomanda efectuarea lor dupa nastere.

Ce este tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic reprezinta o modalitate de a modifica pozitia dintilor, pentru a imbunatati aspectul si functionalitatea acestora. Poate, de asemenea, sa aiba efecte asupra sanatatii dintilor, a gingiilor si a articulatiilor maxilarelor pe termen lung, prin distribuirea presiunii masticarii pe toata suprafata dintilor.

Ce este sigilarea dintilor?

Sigilarile sunt o metoda eficienta de preventie a cariei dentare. Aceasta consta in aplicarea unui material rasinic pe suprafetele integre si nepreparate ale dintilor din zona laterala, respectiv premolarii si molarii. Aplicat, acest material rasinic, sub forma fluida, curge in depresiunile de la nivelul suprafetelor dentare si apoi polimerizat acesta formeaza un scut de protectie peste smaltul fiecarui dinte.

De ce imi sangereaza gingiile?

Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati cu placa bacteriana si tartru, in cazul unei gingivite, parodontite, in timpul sarcinii (datorita modificarilor hormonale care apar in organismul dvs).

Ce sa fac atunci cand imi sangereaza gingiile?

Sangerarea gingiilor apare atunci cand dintii sunt incarcati de placa bacteriana, tartru, tesut de granulatie. Este bine sa va prezentati la medicul stomatolog pentru control si detartraj, periaj profesional, tratament al gingiilor si air-flow. Este recomandata efectuarea acestor manopere la un interval de 6 luni.

Este bine sa extrag molarii de minte chiar daca nu ma dor?

Molarii de minte sunt dinti nefunctionali. Periajul in zona respectiva este dificil si in general nu exista spatiu pe arcada pentru ca ei sa erupa normal. Tocmai pentru ca nu exista spatiu pe arcada, astfel incat molarii de minte sa erupa, ei imping in dintii din fata pe care ii cariaza treptat. Se recomanda extractia molarilor de minte inca de la varsta de 16 ani, pentru a preveni apariția eventualelor complicatii. Exista si situatii cand molarii de minte pot ramane pe arcada, mai exact atunci cand au loc pentru eruptie, cand nu provoaca inghesuiri sau cand nu sunt cariati.

Cate tipuri de plombe exista si ce diferente sunt intre ele?

Exista mai multe tipuri de materiale cu care pot fi tratate cariile dentare: amalgam , rasini composite, cimenturi ionomere de sticla, inlay-uri si onlay-uri de portelan (ceramica). Plombele din amalgam, folosite in trecut pe scara larga, au numeroase dezavantaje si nu mai sunt de actualitate. Rasinile compozite sunt materiale moderne cu proprietati satisfacatoare din punct de vedere estetic (au culoarea dintilor, se pot combina culori diverse pentru a obtine nuanta dorita), si al rezistentei mecanice (pot fi folosite si in zonele unde fortele masticatorii sunt mari) si de aceea acestea sunt prima alegere in tratarea cariilor dentare. Cimenturile ionomere de sticla au ca avantaj eliberarea locala de fluor si faptul ca fac priza si in medii umede, insa nu sunt la fel de fizionomice ca si rasinile compozite. Inlay-urile si onlay-urile de portelan sunt mai costisitoare dar sunt cele mai frumoase si cele mai rezistente, si isi pastreaza foarte bine culoarea in timp.

Cat de des este bine sa vin pentru un control de rutina?

Ar trebui sa va faceti un control si o curatire de cel putin doua ori pe an. Examinarile de medicina dentara regulate si vizitele profilactice sunt esentiale in prevenirea problemelor dentare si mentinerea sanatatii dintilor si gingiilor. La aceste vizite, dintii dvs. sunt igienizati si verificati de carii. In plus, exista multe alte lucruri care sunt controlate si monitorizate ceea ce este de ajutor pentru a detecta, preveni, si sa mentina sanatatea cavitatii orale.

Ce pot face daca am sensibilitate dentara?

Exista mai multi factori care determina sensibilitatea dentara. Partea poroasa a dintelui numita dentina este regiunea care inregistreaza durerea. Dentina poate fi expusa datorita : -unui dinte fracturat sau fisurat  -unor dinti afectati de bruxism, abraziune accentuata a suprafetei dentare, – gingii inflamate si retrase cauzate de afectiuni gingivale si igiena necorespunzatoare.  Ce este de facut? – utilizarea unei periute cu peri moi pentru a preveni inflamatia gingiei – periaj profesional, profilaxie, fluorizare profesionala in cabinet.

Ce este detartrajul?

Detartrajul este o procedura simpla, realizata de medicul stomatolog, ce consta in curatarea dintilor cu ajutorul unui instrument de mana sau a unuia cu ultrasunete, care disloca depunerile de tartru de pe dinti. Tartrul dentar este alcatuit in mare parte din saruri de calciu din saliva care se depun pe dinti, si are initial o culoare alb-galbuie ce devine in timp maron sau negru de la diferite alimente sau nicotina la fumatori. Tartrul favorizeaza parodontopatiile, care sunt afectiuni ale tesuturilor de sustinere a dintilor, si care duc la mobilitate dentara si in final la pierderea acestora de pe arcade.
Detartrajul este indicat sa se faca o data la 6 luni de catre medicul stomatolog, in cadrul consultatiilor periodice necesare mentinerii sanatatii orale.

Ce este gingivita?

Gingivita este o afectiune inflamatorie a gingiei care se manifesta prin marirea de volum si inrosirea ei, cu sangerari ce apar mai ales la periaj. De obicei, nu doare, si de aceea majoritatea persoanelor neglijeaza tratarea ei.
Cauzele gingivitei pot fi reprezentate de:
-acumularea de placa bacteriana si tartru pe dinti datorita periajului incorect;
-modificarile hormonale din timpul sarcinii
-administrarea anumitor medicamente (antidepresive, antiepileptice,etc)
Tratamentul gingivitei se face in cabinetul stomatologic printr-o igienizare profesionala (detartraj, periaj, air-flow) urmata de aplicatii locale cu geluri, solutii, colutorii antiinflamatoare si antibacteriene.

Ce este parodontoza?

Parodontoza este denumirea populara a parodontitei marginale cronice care se manifesta prin inflamarea tesutului de sustinere al dintilor (gingie, os,etc), si care duce in final, in lipsa tratamentului, la mobilizarea si pierderea dintilor de pe arcade.

Cauzele parodontitei marginale sunt placa bacteriana, tartrul dentar care se acumuleaza in zonele gingivale, patrund subgingival si reprezinta atat factori iritativi cronici cat si medii de cultura bacteriene. In timp, acestea actioneaza degenerativ asupra aparatului de sustinere al dintilor care devin mobili, cu retractii gingivale si pungi parodontale profunde, uneori cu continut purulent. Mirosul neplacut al gurii, retragerea gingiilor de pe dinti, sangerarea, durerile difuze in maxilare, mai ales dimineata, sunt semne ce constituie motive serioase de prezentare la medicul dentist.