Repozitionarea Nervului Alveolar Inferior

Cazurile care necesita repozitionarea nervului alveolar inferior sunt destul de rare. In implantologia orala, repozitionarea nervului alveolar inferior se realizeaza pentru marirea volumului osului disponibil pentru inserarea de implanturi endoosoase, sau, in cazul implanturilor subperiostale, pentru a permite un design mai bun.

In cazul implanturilor endoosoase, neoalveola trebuie sa treaca fie lingual, fie vestibular de nervul alveolar inferior. In aceste cazuri, nervul este abordat dinspre vestibular, si este fie impins catre lingual, fie tractionat catre vestibular. Aceasta creeaza o zona de siguranta care permite realizarea neoalveolelor.

In cazul implanturilor subperiostale, daca gaura mentoniera prin care nervul alveolar inferior paraseste canalul mandibular este plasata in apropierea crestei alveolare sau chiar pe aceasta, poate compromite plasarea sau rezistenta conectorilor principali. Pentru a rezolva acest inconvenient, gaura mentoniera poate fi deplasata inferior si nervul alveolar inferior replasat apical.

Tehnica chirurgicala

Se practica o incizie superior de gaura mentoniera, extinsa de la linia mediana pana in regiunea molarului 2. Se identifica nervul mental si se decoleaza mucoperiostul de pe osul adiacent.  Se practica osteotomia, realizandu-se o fereastra prin care se va aborda nervul alveolar inferior.  Nervul este tractionat spre vestibular, timp in care vor fi preparate neoalveolele.  Dupa plasarea implanturilor, pachetul vasculonervos este repozitionat, si defectul osos augmentat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.