Ortodontie

Dr. Zlotea Mircea

Ortodontie

Ortodontia este supraspecializarea medicinei dentare care se ocupa doar cu diagnosticul, profilaxia si tratamentul malocluziilor. Probabil ca multi se intreaba ce este de fapt “malocluzia”? Malocluzia este raportul anormal al dintilor sau a maxilarelor care perturba inchiderea corecta a gurii. Daca dintii nu sunt aliniati corect ei primesc stimuli nefiziologici, facand-ui predispusi la fracturi, carii, boli parodontale.

Aceasta anomalie se dezvolta pe fondul unei lipse de corespondente intre mandibula si oasele maxilare, sau al pozitionarii incorecte ale dintilor pe arcade care duce implicit la nepotrivirea acestora in timpul efectuarii muscaturii. Malocluzia poate face ca incizia alimentelor, mestecatul hranei sau chiar vorbitul sa se desfasoare dificil. Apar frecvent repercursiuni asupra articulatiei temporo-mandibulare. O malocluzie poate fi prezenta chiar daca toti dintii sunt perfect aliniati pe arcade.

Tratamentul malocluziilor este indicat sa se inceapa cat mai devreme, chiar din perioada copilariei sau adolescentei. Intr-adevar, oasele maxilare la copii si adolescenti sunt mai maleabile, astfel pentru a corecta deficientele functionale este nevoie de mult mai putin timp, dar asta nu inseamna ca corectarea malocluziei prin tratament ortodontic la adulti nu se poate realiza. Pur si simplu dupa colajul bracketurilor la pacientii adulti, medicul ortodont va aplica sarcini mai reduse ca intensitate decat la dintii adolescentilor, pentru a evita afectarea parodontiului.

Unii pacienti au cerinte estetice deosebite si nu sunt de acord cu aplicarea bracketurilor sau aparate dentare mobile. Acestor pacienti le vine in intampinare ortodontia invizibila. In ultimii ani a fost pusa la punct o noua tehnica de tratamnet ortodontic (sistemul Invisalign), tehnica in care se folosesc gutiere transparente, invizibile. Sistemul Invisalign utilizeaza tehnologii avansate computerizate de modelare 3D pentru a genera o serie de “alignere” (gutiere). Acestea sunt practic invizibile cand sunt purtate si sunt fabricate pentru a se potrivi perfect pe dinti si pentru a-i redreseaza progresiv spre pozitia optima.

Cum se desfasoara un tratament stomatologic?

Fiecare medic stomatolog are propria viziune despre cum trebuie desfasurat un tratament. Unii medici prefera tratamentul prin metode clasice, altii se bazeaza pe tehnologie si aparatura moderna. Cele doua sunt la fel de valabile cu conditia respectarii unor principii general acceptate.

Fara frica si fara durere

Teama de dentist este de foarte multe ori principala responsabila pentru amanarea problemelor dentare nerezolvate, asa incat acord o atentie deosebita pacientilor cu fobie, anxietate si frica de stomatolog. Frica de dentist tine pacientii departe de cabinetul stomatologic, iar acest fapt are consecinte negative atat asupra sanatatii dentare, cat si asupra starii generale de sanatate.

Noile substante anestezice si metodele de tratament au redus considerabil disconfortul in ingrijirea orala, deci poate ca esti la un pas distanta de zambetul pentru revista.

Misiune si valori

Misiunea principala este de a furniza proceduri stomatologice unice prin intermediul inventiilor tehnologie de ultima ora. Prin furnizarea de servicii unice, ofer pacientilor mei costuri mai mici la tratamente si utilizarea cat mai eficienta a timpului lor pretios, mentinand in acelasi timp cele mai inalte niveluri de calitate. Cautam sa fiu cat mai atent si mai receptivi la nevoile si valorile pacientilor mei. Scopul meu profesional este de a ajuta pacientii sa atinga potentialul lor maxim de sanatate orala in modul cel mai eficient posibil.

Echipamente performante

Utilizez in cabinet doar tehnologii si materiale de ultima ora, de la cei mai buni producatori din lume pentru a asigura confortul pacientului si calitatea actului medical.

Sfatul medicului stomatolog

Cel mai bun tratament este profilaxia!

Cea mai eficace si ieftina metoda de tratament a cariilor dentare este profilaxia dentara. Profilaxia dentara consta dintr-un set de proceduri executate atat acasa, cat si la cabinetul stomatologic care incearca sa previna aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale.

  • Controale periodice regulate
  • Periajul profesional in cabinetul stomatologic
  • O igiena orala corecta
  • Sigilarea santurilor si fosetelor
  • Fluorizarea locala a dintilor in cabinet

Intrebare

De ce trebuie sa-mi tratez cariile?

Cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat sansa de a fi tratata mai simplu, mai putin costisitor si necesitand mai putine vizite la medicul dentist, este mai mare.

Simptomele cariei dentare sunt la inceput minore: jena la rece sau dulce, apoi apar dureri mai mari, respiratie urat mirositoare, dinte sensibil la presiune sau chiar fractura unui perete dentar.

Tratamentul cariilor dentare simple si complicate

Consultatia este gratuita. De ce sa nu ne cunoastem?