Profilaxie si igiena orala

Dr. Zlotea Mircea

Profilaxie orala

Profilaxia in stomatologie se refera la preventia afectiunilor legate de dinti si tesuturile de sustinere ale acestora (profilaxia cariei dentare si profilaxia parodontopatiei). Medicina dentara din zilele noastre pune foarte mult accentul pe preventie. Profilaxia este deosebit de importanta pentru ca este mult mai usor sa previi decat sa tratezi! Masurile profilactice reprezinta baza ingrijirii dintilor, dar si o solutie eficienta de a evita multe dintre neplacerile ce tin de sanatatea cavitatii orale.

Detectarea precoce este solutia optima pentru evitarea tratamentelor complicate si deseori costisitoare. Principalele afectiuni dentare precum caria dentara si boala parodontala sunt asimptomatice in stadiile initiale de evolutie. Pacientul nu poate observa singur, in timp util, daca apare imbolnavirea dentara sau care este gravitatea afectiunii sale. De aceea sunt foarte importante vizitele regulate la medicul dentist, pentru a putea surprinde si trata in timp util diversele afectiuni dentare si pentru a preveni aparitia altora.

Factorii cu influenta negativa pot fi clasificati factori intrinseci si extrinseci, specifici si nespecifici. Factorii extrinseci care pot influenta starea de sanatate orala sunt reprezentati de calitatea apei, clima si solul, conditiile de viata si regimul alimentar. Factorii interni (intrinseci) – tin de particularitatile anatomice ale organismului, predispozitia genetica, varsta si imunitate.

In afara interventiilor stomatologice solicitate din motive medicale, este recomandat de a efectua un tratament profilactic la fiecare 6 luni.

In tratamentul afectiunilor dentare, un rol important il joaca programele de profilaxie, dar si rolul asumat de catre pacient si medicul dentist pentru mentinerea unei bune sanatati orale. Aceste eforturi profilactice pot fi insuficiente fara sprijinul activ al societatii civile dar si al statului.

Procedurile stomatologice de profilaxie includ:

 • Indepartarea placii bacteriene si a depunerilor pigmentare;
 • Detartraj supragingival si subgingival;
 • Fluorizare topica;
 • Recomandari alimentare pentru prevenirea afectiunilor dentare;
 • Instructaj de igiena orala – tehnici de periaj, folosirea atei dentare si a periutelor interdentare;
 • Sigilarea santurilor si fosetelor;
 • Aplicare de agenti desensibilizanti.

Cum se desfasoara un tratament stomatologic?

Fiecare medic stomatolog are propria viziune despre cum trebuie desfasurat un tratament. Unii medici prefera tratamentul prin metode clasice, altii se bazeaza pe tehnologie si aparatura moderna. Cele doua sunt la fel de valabile cu conditia respectarii unor principii general acceptate.

Fara frica si fara durere

Teama de dentist este de foarte multe ori principala responsabila pentru amanarea problemelor dentare nerezolvate, asa incat acord o atentie deosebita pacientilor cu fobie, anxietate si frica de stomatolog. Frica de dentist tine pacientii departe de cabinetul stomatologic, iar acest fapt are consecinte negative atat asupra sanatatii dentare, cat si asupra starii generale de sanatate.

Noile substante anestezice si metodele de tratament au redus considerabil disconfortul in ingrijirea orala, deci poate ca esti la un pas distanta de zambetul pentru revista.

Misiune si valori

Misiunea principala este de a furniza proceduri stomatologice unice prin intermediul inventiilor tehnologie de ultima ora. Prin furnizarea de servicii unice, ofer pacientilor mei costuri mai mici la tratamente si utilizarea cat mai eficienta a timpului lor pretios, mentinand in acelasi timp cele mai inalte niveluri de calitate. Cautam sa fiu cat mai atent si mai receptivi la nevoile si valorile pacientilor mei. Scopul meu profesional este de a ajuta pacientii sa atinga potentialul lor maxim de sanatate orala in modul cel mai eficient posibil.

Echipamente performante

Utilizez in cabinet doar tehnologii si materiale de ultima ora, de la cei mai buni producatori din lume pentru a asigura confortul pacientului si calitatea actului medical.

Sfatul medicului stomatolog

Cel mai bun tratament este profilaxia!

Cea mai eficace si ieftina metoda de tratament a cariilor dentare este profilaxia dentara. Profilaxia dentara consta dintr-un set de proceduri executate atat acasa, cat si la cabinetul stomatologic care incearca sa previna aparitia cariilor dentare si a bolii parodontale.

 • Controale periodice regulate
 • Periajul profesional in cabinetul stomatologic
 • O igiena orala corecta
 • Sigilarea santurilor si fosetelor
 • Fluorizarea locala a dintilor in cabinet

Intrebare

De ce trebuie sa-mi tratez cariile?

Cu cat este depistata mai timpuriu, cu atat sansa de a fi tratata mai simplu, mai putin costisitor si necesitand mai putine vizite la medicul dentist, este mai mare.

Simptomele cariei dentare sunt la inceput minore: jena la rece sau dulce, apoi apar dureri mai mari, respiratie urat mirositoare, dinte sensibil la presiune sau chiar fractura unui perete dentar.

Tratamentul cariilor dentare simple si complicate

Consultatia este gratuita. De ce sa nu ne cunoastem?