Tartrul Dentar

Trebuie sa stim ca prezenta tartrului dentar este un pericol pentru sanatatea gingiilor si a celorlalte tesuturi de sustinere dentare, tartrul dentar este responsabil de aparitia unui miros neplacut la nivelul caviattii orale, bolilor parodontale, aparitia cariilor, mobilitatii dintilor si in final pierderea lor timpurie.

Cele mai simple metode de tinere sub control a acestei probleme este o igiena foarte buna si consultul periodic al medicului stomatolog.

Tartrul (sau “piatra” de pe dinti, cum i se mai spune, in mod popular) este un depozit organo-mineral de culoare galben-bruna intalnit atat la dantura permanenta cat si la cea temporara ,”de lapte”.

Tartrul are initial o culoare alb-galbuie, fapt ce il face mai putin observabil, insa apoi se coloreaza in maron sau negru, de la diverse alimente sau de la nicotina la fumatori. Tartrul se formeaza in special pe suprafata interioara a dintilor inferiori, pe suprafata exterioara a molarilor superiori, cat si pe suprafetele puntilor si protezelor dentare, a aparatelor ortodontice, precum si in zonele unde dintii nu se pot curata cu usurinta, cum ar fi in cazul dintilor incalecati, inghesuiti.

In procesul de acumulare al tartrului participa mai multi factori cum ar fi modificarea cantitativa si calitativa a salivei cat si continutul de substante minerale ce provin din consumul unor anumite alimente (mazare, spanac, fasole). Tartrul supragingival se depune de la varste tinere fiind intalnit la peste 50 % din populatia de pana la 40 ani.

Viteza de formare a tartrului dentar este o caracteristica individuala. Grosimea maxima a tartrului se obtine intre 10 saptamani si 6 luni, dupa care ritmul se reduce datorita uzurii naturale pe durata masticatiei.

Viteza de formare a tartrului e favorizata de factori locali si generali:

  • suprafete dentare retentive;
  • repetate traume dentare;
  • respiratia orala;
  • obiceiuri vicioase;
  • carii;
  • compozitia salivei bogata in ioni anorganici;
  • fumat;
  • astm;
  • fibroza chistica;
  • probleme psihice si psihiatrice.

Indepartarea tartrului dentar se face printr-o operatiune simpla si nedureroasa numita detartraj. Detartrajul este o manopera profilactica si terapeutica care se realizeaza atat manual cu instrumente clasice sau moderne, cat si mecanic. Tartrul subgingival se curata cu chiurete speciale, manual, numai prin dislocare, iar cel supragingival cu aparatul cu ultrasunete cat si cu instrumentarul manual. Fiecare detartraj este urmat de sedinta de periaj profesional in care, utilizand o periuta rotativa si o pasta speciala, se elimina ultimile resturi, se lustruiesc dintii si se intarzie, astfel, viitoarele depuneri de tartru.

Detartrajul nu trebuie amanat pe motiv ca tartrul solidarizeaza dintii. Mobilitatea dintilor este determinata de tartru impreuna cu microbii din el, iar prin amanarea detartrajului, boala parodontala avanseaza, iar tratamentul ei este intarziat. Printr-o tehnica de periaj corecta, cel putin de doua ori pe zi (dimineata si seara), folosind perii moi impreuna cu o pasta ce contine fluor, intrebuintand ata dentara si apa de clatit gura (foarte putin utilizate, din pacate, in Romania), nu numai ca ingreunam formarea tartrului si aparitia cariilor, dar prevenim si bolile parodontale (gingivita, parodontopatia).

Detartrajul are efecte benefice si la nivel estetic, deoarece, prin indepartarea petelor extrinseci, ofera cavitatii bucale o senzatie de curatenie. Pentru mentinerea unei igiene bucale adecvate si prevenirea problemelor dentare ulterioare trebuie vizitat medicul stomatolog pentru control cat si pentru efectuarea unui detartraj, in mod regulat, o data la 6 luni, iar fumatorii o data la 3 luni.